Suomalaiset kuvataiteilijat

Monet suomalaiset kuvataiteilijat ovat maailmankuuluja

Suomalaiset kuvataiteilijat tunnetaan maailmalla hyvin koulutettuina ammattilaisina. Suomessa kuvataiteiden opetus on hyvin korkeatasoista ja suomalaiset alan oppilaitokset ovat kansainvälisessä rankingissa korkealla. Suomalaiset taiteilijat pitävät näyttelyitä jatkuvasti esimerkiksi Helsingissä, mutta myös muissa kaupungeissa. Tunnetuimpien taiteilijoiden teoksia on esillä taidemuseoissa ja kiertävissä näyttelyissä Suomessa ja maailmalla. Tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita historiassa ovat esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt ja Hugo Simberg, muutamia tässä mainitakseen.

Suomalaiset kuvataiteilijat ovat saaneet aikaan historian klassikoita

Suomen kansallistaiteilijoina pidetään joitakin kansainvälisestikin tunnettuja taidemaalareita, kuten Albert Edelfelt, jotka teoksissaan kuvasit suomalaisuutta ja suomalaista luontoa eli kansallismaisemaamme. Suomalaisen maalaustaiteen niin sanottuna kultakautena pidetään vuosien 1880-1910 välille sijoittuvaa ajanjaksoa. Tänä aikana suomalainen taide alkoi kukoistamaan ja tälläkin hetkellä Ateneumissa esillä olevat mestariteokset syntyivät. Tämän jälkeen on toki maalattu myös tunnettuja teoksia, mutta tämä aikakausi oli aivan erityinen.

Samaan aikaan Euroopassa elettiin taiteen kukoistusaikaa ja monet suomalaiset nuoret taiteilijat, kuten Gallen-Kallela, Edelfelt ja Järnefelt hakivat inspiraatiota Pariisin taidemaailmasta. Monet suomalaiset tuon ajan taiteilijat myös opiskelivat ulkomailla stipendiaattien turvin ja luonnollisesti hakivat kansallisromanttisia vaikutuksia matkoiltaan. Tuolloin suomalainen kansallismaisema kiehtoi ulkomailla. Olihan Suomi kaukainen ja karu, mutta kaunis maa. Kansallismaisema ja taideteos olivat lähes synonyymejä.

Suomalaiset kuvataiteilijat ovat nykypäivän mestareita

Suomessa kuvataide voi edelleen hyvin. Haasteena usein nuorelle taiteilijalle on kuitenkin rahoituksen ja näyttelytilojen saaminen. Taidemaailma on Suomessa kovin pientä ja suhteet ovat tärkeitä. Moni suomalainen onkin lähtenyt ulkomaille onneaan kokeilemaan ja kannuksia hakemaan. Jotkut ovat palanneet takaisin ja toiset jääneet pysyvästi maalaamaan esimerkiksi Saksaan tai Ranskaan.

Avainsanat: