Siirry suoraan sisältöön

Suomalainen taideteos

Suomalainen taideteos on arvostettu.

Suomalaisen taiteen kukoistuksen aika oli 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuun ja tuota ajanjaksoa kutsutaankin Suomen taiteen kultakaudeksi. Taide on aina kontekstissa aikaansa, tuolloin maassamme syntyi vahva kansallisuusaate ja kultakauden taiteilijoilla oli merkittävä rooli suomalaisten oman identiteetin luomisessa. Tuona aikana syntynyt moni suomalainen taideteos on tärkeä osa kulttuuriperintöämme. Taiteilijat kävivät Euroopassa opiskelemassa ja tuolloin suomalainen taide nousi kansainväliselle tasolle.

Suomalainen taideteos kultakaudella

Suomi oli tuohon aikana suhteellisen köyhä maa, kuitenkin maastamme ponnisti lukuisia lahjakkaita taiteilijoita. Merkittävin kultakauden taiteilija oli Akseli Gallen-Kallela, jonka monien töiden innoittaja oli Kalevala, kuten maalauksessa Kullervon kirous. Maalareista kultakaudella nousivat esiin myös tunnetut naistaiteilijamme Helene Schjerfbeck, Maria Wiik ja Venny Soldan-Brofeldt. Töiden aiheena oli usein realistinen arkisten askareiden kuvaus. Muista kuvataiteilijoista mainittakoon Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Hugo Simberg ja Magnus Enckell.

Aikakausi ilmeni kuvataiteessa, kirjallisuudessa, musiikissa ja arkkitehtuurissa. Merkittäviä henkilöitä olivat säveltäjä Jean Sibelius, kirjailija Eino Leino, kuvanveistäjä Emil Wikström ja arkkitehti Eliel Saarinen. Sibeliuksen tunnetuin teos on Finlandia ja hänen sävellyksensä olivat tärkeässä roolissa Suomen kansallisen identiteetin muodostajana ja hän on kansainvälisesti tunnetuin säveltäjämme. Eino Leinoa pidetään yhtenä maamme merkittävimpiä kirjailijoita. Eliel Saarinen on kansainvälisesti hyvin tunnettu suomalainen arkkitehti. Hänen suunnittelemansa Helsingin rautatieaseman edustalla ovat Emil Wikströmin taideteos Kivimiehet.

Tutustu Suomen taiteeseen Helsingin museoissa

Kultakauden teoksia on esillä museoissa, muun muassa Ateneumissa, ja ne ovat pysyvänä osana taidenäyttelyä. Monet taideteoksista ovat meille tuttuja, kuten lapsia kuvaavat Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli ja Helene Schjerfbeckin Toipilas. Suomalaisille tunnetuin teos on varmasti Taistelevat metsot, ja työtä pidetäänkin suomalaisen taidemaalari Ferdinand von Wrightin yhtenä pääteoksena.

Avainsanat: