Siirry suoraan sisältöön

Helsingin taidemuseot

Helsingin taidemuseot sijaitsevat kaupungin keskeisillä paikoilla

Helsinki on Suomen kaupungeista mitä parhain kaupunki taidemuseossa vierailemiseen. Helsingissä sijaitsee useita erilaisia museoita ja taidenäyttelyitä, joihin voi helposti tutustua kaupungissa vieraillessaan. Helsingin tunnetuimpiin näyttelyihin kuuluvat muun muassa Kiasma näyttelyt sekä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyt. Monissa kaupungin taidegallerioissa järjestetään Suomen tunnetuimpiin kuuluvia näyttelyitä ja niiden pysyvät kokoelmat ovat historiallisia. Useat näistä tunnetuimmista ja suurimmista taidemuseoista sijaitsevat myös aivan keskeisellä paikalla Helsingin keskustan tuntumassa monien hotellien läheisyydessä. Sen vuoksi Helsingissä majoittautuvat pääsevät siis usein tutustumaan kaupungin taiteeseen jopa vain kävelymatkan – tai korkeintaan lyhyen ajomatkan – päässä omasta hotellistaan.

Helsingin taidemuseot ovat näyttelyiltään mielenkiintoisia, mutta usein myös ulkoasuiltaan näyttäviä ja historiallisia. Esimerkiksi 140-vuotias Desingmuseo sijaitsee Gustaf Nyströmin vuonna 1894 suunnittelemassa rakennuksessa samalla pihamaalla Suomen arkkitehtuurimuseon kanssa.

Desingmuseo

Helsingin Designmuseo on valtakunnallinen vastuumuseo, joka perustettiin vuonna 1873, mutta se on toiminut nykyisissä tiloissaan vuodesta 1978 saakka. Museo kerää ja tallentaa muotoilualan kokoelmaa. Se myös vastaa omalta osaltaan alan tutkimustoiminnasta, dokumentoinnista ja muotoilun nykyaikaa ja historiaa esittelevistä näyttelyistä.

Museon kokoelmaan kuuluu yli 75 000 esinettä, 40 000 piirustusta ja 100 000 kuvaa. Sen perusnäyttelynä toimii ”Suomalainen muoto” -näyttely, joka tarjoaa suomalaisen muotoilun historiaa ja kehityslinjoja. Museossa järjestetään myös useita erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Itse näyttelyiden lisäksi itse museorakennus on hyvin näyttävän näköinen nähtävyys.

Helsingin taidemuseot kiinnostavat monia
Helsingin taidemuseot kiinnostavat monia

Nykytaiteen museo Kiasma

Kansallisgalleriaan kuuluva nykytaiteen museo Kiasma on yksi Suomen tunnetuimpia taidemuseoita. Kiasma kerää ja esittää nykytaidetta ja siellä järjestetään myös esityksiä ja tapahtumia. Taidegallerian kokoelmaan kuuluu 8 000 teosta ja niiden kartuttamisen painopiste on Suomen taiteessa. Myös Pohjoismaiden, Baltian ja Venäjän taiteeseen on painotettu ennen muun maailman taidetta.

Kiasma sijaitsee aivan Helsingin keskustassa, joten aivan sen lähettyvillä sijaitsevat monet parhaimmat hotellit Suomessa. Tällainen hotelli on esimerkiksi romanttinen ja näyttävä hotellirakennus nimeltä Hotel St George, joka sijaitsee keskustan Yrjönkadulla. Helsingin keskustassa ja sen lähettyvillä sijaitsee monia muitakin mielenkiintoisia kohteita, joten monet suosivat hotellihuoneen varaamista juuri keskustan tuntumasta.

Muut Helsingin taidemuseot

Helsingin taidemuseot eivät rajoitu suosituimpiin, sillä kaupungissa useita muitakin museoita. Esimerkiksi Amos Rex on vuonna 2018 avattu taidemuseo Lasipalatsissa. Taidemuseo on keskittynyt 1900- ja 2000-luvun taiteeseen ja sen kokoelmien erikoisuutena on eurooppalaisen vanhan sakraalin taiteen kokoelma. Museon aivan ensimmäinen näyttely oli yleisömenestys ja se keräsikin 268 000 museokävijää. Helsinki hotel esittelee useita hotelleja, jotka sijaitsevat samalla Mannerheimintiellä tai lähialueilla tämän suositun taidegallerian kanssa.

Kiasma näyttelyt eivät ole ainoa nähtävyys Helsingin keskustassa, sillä esimerkiksi Ateneumin taidemuseo sijaitsee keskustan Rautatientorin laidalla. Komea museorakennus on tehty kuuluisan arkkitehdin Theodor Höijerin piirustusten mukaan ja se valmistui vuonna 1887. Ateneumin historian suosituin näyttely on ollut Picasso-näyttely, joka järjestettiin vuosien 2009 ja 2010 taitteessa. Ateneumissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä ja museon kokoelma on yksi Kansallisgallerian kolmen museon taidekokoelmista.